A baloldali, balliberális újságírás jelenleg a legtöbb esetben köszönőviszonyban sincs az objektivitással. Amennyiben politikai - főleg belpolitikai - tárgyú írásokat jelentetnek meg, akkor nem híreket, hanem véleményeket közölnek, amelyek valóságalapja olykor valami alig sejthető valós híralap. A tematika rendkívül egyszerű, régi jó SZDSZ-es hagyományokat ápoló: végy egy hírt, keresd meg hogyan lehet az épp köztudatban forgolódó Fidesz gyűlölő klisék valamelyikét ráhúzni, majd add el úgy, hogy a nagyon buta - de azért magát rafkósnak gondoló hírfogyasztó - is könnyen megeméssze: a primitív, vulgáris megfogalmazási módokban elöl járnak az alternatív hírportálok, például 444.hu, cink.hu (A cink.hu szerencsére azóta - vélhetően a liberális körökből érkező támogatás megszünése miatt - megszűnt. Ők voltak az egyik olyan portál, amely időt és fáradságot nem sajnálva próbált lejáratni minket. - a Szerk.). Nos, ha kész a hír, azt legjobb azonnal átküldeni a stratégiai partnereknek, hogy rá hivatkozva ők is agyalhassanak! Ez természetesen nem bizonyítható, hiszen magáncsatornákon folyik az ügymenet.

Megjelenik tehát a hír, amely már magában is általában a Kormány savazására van kihegyezve, ám erre hivatkozva, s ezt forrásként megadva már beindulhat a gőzhenger! Meg lehet írni a saját cikkecskénket, hivatkozva a Nol.hu vagy a Hvg.hu cikkére; rövid időn belül az alapötlet körbefut a balliberális médián és mivel az átlagember fogyasztói társadalomban szocializált lénye lusta a forrás felkutatására, a leírt szöveget tényként fogadja el, hiszen "XY is megmondta". Ez nem vicc, saját tapasztalat alapján elmondható, hogy volt olyan hír, amely forrásának kutatása közben több mint tíz weboldalt lapoztunk vissza, s végül nem leltük meg az igazi forrást vagy valami külföldi lap félrefordított cikkére bukkantunk.

Amikor megvan a Hír és minden kisebb-nagyobb hírportálocska ezt zengi, akkor már beszélhetünk közhangulatról, hiszen a hírkereső portálok java baloldali kézben van a mai napig, így ezek a hírek kerülnek első helyre. Innen egy lépés a cseppet sem pártkötődés nélküli öröm- vagy fizetett-bloggerek reagálása (amit aztán szintén fel lehet használni forrásként), amit szintén meg lehet jelentetni a hírportálokon (holott a blogok túlnyomó többsége egyáltalán nem hír, hanem maximálisan szubjektív vélemény egy témáról).

A módszer kiegészítéseként jelent meg az elmúlt időszakban a hangulat fokozására a Facebook-csoportok felsorolása egy-egy esemény kapcsán. Igen! Olyan csoportok felsorolásai, amelyek főszervezőiről, politikai hátterükről az átlag semmit sem tud, a nevük általában valami hangzatos és tömeget vizionáló és nem tagsággal, hanem like-olókkal rendelkeznek. A lájkolók átfedettsége szintén megér egy misét, de itt és most ezzel nem akarunk foglalkozni.

Hogyan lehetséges, hogy az Interneten keresztül az olvasó úgy érzi, hogy azok súlya sokkal jelentősebb volt a valóságnál?

Ugyanazon webes felületek, amelyek a hírek szubjektív elferdítésében vagy az elferdített hírek továbbközlésében jelentős szereppel bírnak, zengik tele a netet ezekkel a tüntetésekkel. De hogyan?

A kialakított módszer itt sem túl bonyolult:

  • Végy egy szubjektív módon felnagyitott és eltorzított kormányzati döntést (ezzel agitáld az elégedetleneket).
  • Írd le a hozzá kapcsolt tüntetés pontos helyét, idejét és facebook linkjét (ezzel probálj toborozni a tüntire).
  • Jelezd, hogy milyen hatalmas tömegek megmozgatását vizionáló nevű facebook csoportok szervezik a tüntit (tehát ne konkrét személyeket, pártokat, csak és kizárólag facebook csoportokat), így megmutatva egyrészt, hogy ez bizony civil, alulról szerveződő megmozdulás, másrészt hogy valós tömegeket mozgat az elégedetlenség. Lásd: [Kik állnak mögötte]

 
Statisztika
FB csopi
X

Tünti.hu statisztikai adatok

Összes eddigi látogatás: 201760 db
Új látogatás: 6119 db

Látogatható aloldalak száma: 226 db
További oldalstatisztikákat admin joggal automatikusan megtekintheted, egyébként kérésre e-mail-ben küldjük el:
E-mail címed:
Főoldalra